Pilea

De Pilea Peperomioides (pannenkoekenplant) is waarschijnlijk de meest bekende van het Pilea geslacht. Ze is zeer populair en nog steeds een grote trend onder kamerplantenliefhebbers. Ze is aantrekkelijk met haar muntvormige blad en gemakkelijk te verzorgen. De Pilea Peperomioides heeft veel verschillende gangbare namen en wordt ook wel de Chinese geldplant, pannenkoekenplant, muntplant en UFO plant genoemd.

Deze plant komt helemaal uit Zuidwest-China. Oorspronkelijk geloofde men dat hij geluk, geld en fortuin zou brengen aan zijn eigenaar. We zouden dit nog steeds geloven! Zou dat niet geweldig zijn? Ze kan kleine witte bloemen produceren gedurende de lente maanden. Ze bloeit echter niet vaak wanneer ze binnenshuis wordt gekweekt.

Pilea verzorging

Om die mooie ronde bladeren er op hun best te laten uitzien, is het belangrijk om je plant de juiste verzorging te geven. Deze plant vindt het heerlijk om in de zon te staan. Houd de bladeren stofvrij, zodat ze al het licht krijgt dat ze nodig heeft. Pilea’s houden van een flink veel ruimte en kunnen dus prima binnen 9-12 maanden worden verpot in een iets grotere kweekpot. Door de wortels wat meer ruimte te geven, stimuleer je een goede groei en grotere muntvormige bladeren.

Licht en standplaats

De Pilea geeft de voorkeur aan helder, indirect licht. Directe zon kan de bladeren namelijk doen verbranden. Om te voorkomen dat je Pilea in allerlei richtingen groeit in plaats van omhoog, is het aan te raden haar minstens 2-3 keer per week te draaien. Ze groeit naar de zon toe! Deze plant kan zich aanpassen aan minder licht, maar de bladeren zullen dan donkerder groen worden en de plant zal zich meer uitspreiden.

Water

Geef deze kamerplant ongeveer één keer per week water, maar controleer of de bovenste 2-3 centimeter grond droog aanvoelt voordat je water geeft. Je kan dit controleren door met een vinger in de grond te duwen. Als de grond vochtig is, laat hem dan nog een paar dagen staan, want ze houden niet van drassige grond. Als je merkt dat de bladeren van je plant geel worden of afvallen, heeft ze waarschijnlijk te veel water gekregen. Trek de vergeelde bladeren er voorzichtig af, dicht bij de grond, zodat de plant zich kan concentreren op haar gezonde groei.

Pilea stekken

Pilea’s zijn super makkelijk te vermeerderen, ze kweken namelijk zelf eigenlijk baby’s! Je kunt ze uit de grond zien opduiken. Volg de stengel van de baby ongeveer 1 cm in de aarde en snij dan de baby af met een scherp mes. Zet de baby in een klein bakje water zodat ze zelf sterke wortels kunnen groeien. Ververs het water regelmatig om het fris te houden. Je kunt ze in aarde zetten als de wortels langer zijn dan ca. 3 centimeter.